Знаете ли защо котките обичат програмисти?
– Защото ръцете им миришат на мишки.

Много хора прекарват по-голямата част от работното си време с мишка в ръка. Двоното кликване с мишката се използва постоянно за отваряне на програми и файлове. От множеството еднотипни движения на натискане и преместване на мишката се преуморяват сухожилията. Постоянната работа с мишка на компютъра води до появата на тик и схващане на сухожилието, защото ръката запомня положението и застава така дори, когато си почива.

Болестта днес засяга най-вече хора в ИТ сферата. Характерни за това заболяване са неприятните усещания по вътрешната повърхност на ръката, болки в дланта, пръстите и рамото, които започват и се засилват от дейността, свързана с работа с компютърната мишка.

Напрягането на мускулите на ръката и държането й в една и съща позиция в продължение на часове, гарантира болка дълго време след като работния процес е приключил.

Ако усетите болка в китката трябва да реагирате, защото има опасност тя да отиде в лакътя, рамото и гърба и доста да затрудни работата ви.

Когато усетите болка, спрете и си починете!

Честите почивки са най-добрият вариант за справяне с проблема.При интензивна работа с компютър лекарите препоръчват кратка почивка и раздвижване на всеки час.

Но какво трябва да се направи, за да не се появи отново болката?

Позицията на ръката ви трябва да е спрямо тялото ви. Тя се регулира с височината на стола. Тя трябва да е леко разгъната. Разположете мишката си близо до клавиатурата, за да не се отдалечава ръката от тялото. В противен случай ще се появят болки и в рамото.Изберете си клавиатура с нисък преден борд, за да няма силно огъване на китката при писане. За високите клавиатури използвайте подложка под китките.Вземете си мишка съответстваща на големината на дланта. Широките мишки по-лесно изморяват.Установено е, че повечето хора силно натискат бутоните на мишката, от което страдат сухожилията на пръстите, особено на показалеца.През свободното си време не дръжте безпричинно ръката си на мишката.Натоварвайте различни групи мускули, като замествате работата с мишка с клавиатурата за функциите, които може да извършите и с нея.

Ако болката продължава се посъветвайте с вашият специалист.

Най-важното е да си давате почивка. Работата с компютър натоварва не само ръцете, но и очите и гръбнака.